22.5.2010

Huomioita SKP:n tasa-arvokeskusteluun

SKP:n edustajakokous 15.5.2010
Tikkurilan lukio, Vantaa

Arvoisa puheenjohtaja ja hyvä edustajakokousväki, honorable guests,

muutama huomio Keskuskomitean alulle panemasta tasa-arvosuunnitelmasta ja päätösehdotuksesta:

Päätösehdotuksessa ja sitä edeltävässä sukupuoli- ja tasa-arvokeskustelussa kolme seikkaa erityisesti ilahduttaa minua. Ensinnäkin esityksessä tunnustetaan, että SKP:nkin sisällä sukupuolittuneita rakenteita on olemassa. Toisekseen sukupuolen merkitys on tehty esityksessä näkyväksi ja kolmanneksi naisten poliittisen edustamisen vahvistamisen tarve nähty. Nämä periaatteet on kuitenkin syytä jalkauttaa ja tuoda nopeasti konkretian tasolle. Esimerkiksi sukupuolikiintiöistä päätöksessä mainita mitään - vai onko ajateltu että kommunistinen järjestelmä jo itsessään sellainen, että se takaa tasavertaiset oikeudet molemmille/kaikille sukupuolille?

Päätösesitys jättää osastoille ehkä liiaksi tulkinnanvaraa, mikä ei ole yksinomaan huono asia, mutta herättää kysymään, ovatko siihen kirjatut asiat enemmän tavoitteita, niin kuin siinä todetaankin, vai aktiivisesti puolueessa tavoiteltavia asioita.

Meidän ei tule havitella vain naisten tai miesten määrällistä kasvua puolueen sisäisissä henkilövalinnoissa, vaan pohtia aihetta yleisemmällä tasolla, ja näin lisätä kaikkien puolueessa mukana olevien todellista vaikutusvaltaa. Tätä ei ehkä osastoissa ole täysin ymmärretty, siis että tasa-arvokeskustelu hyödyttää myös miehiä, ja tässä mielessä koen, että miehet ovat avainasemassa tässä keskustelussa.

Toivon, että piireissä ja osastoissa tämä Keskuskomitean niille heittämä yhdenvertaisuuspallo on otettu vastaan, ja suunnitelmia työstetään vakavissaan. On kyse ihmisoikeuksista.

Sukupolvien tasa-arvoa ei ehdotuksessa ole tuotu esille. Pidän sitä tärkeänä tulevaisuusnäkökulmasta. Se on edellytys sille, että ihmiset ja luonto säilyvät hengissä, menestymme puolueena, toimintaamme tulee uusia kasvoja ja politiikasta vieraantuminen ei kasva.

Näiden lisäksi koen taloudellisen tasa-arvon toimivan yhteiskunnan ja demokratian edellytyksenä, mutta tämä näkemys sosialismissa onkin jo sisäänrakennettuna. On tunnettua, että köyhyys ja epätasa-arvo kulkevat globaalisti käsi kädessä.

Naisten ansiot ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä on tunnustettava.

Vaatimukset työelämän suunnitelmallisesta tasa-arvon edistämisestä kuten samapalkkaisuuden vaatimus ja työpaikkojen tasa-arvosuunnittelu on huomioitu päätösesityksessä kehnosti. Meillä aitona työväenpuolueena on varmasti asiasta sananen sanottavana.

Toivoisin puolueen kantavan myös vastuuta naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi.

Mielenkiintoinen havainto oli minusta se, että kun tätä tasa-arvosuunnitelmaa työstettiin meilläkin Keski-Suomessa, paljasti se vähä, mitä kiintiöistä ehdittiin keskustella ainakin sen, että kiintiöitä vastustettiin samoin perustein kuin niitä kannatettu eli demokratian ja tasa-arvon näkökulmasta, mikä herättää kysymyksen siitä, mikä on sukupuoli ja m
itä tasa-arvo kenellekin.

Ei kommentteja: