2.2.2011

SKP:n vaaliohjelma Kenkää
rahaeliitille ja Meillä keittää -
reseptivihko luettavissa
osoitteessa www.skp.fi.
Rautarouvan suklaapikkuleivät

3 2/3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
2,5 dl fariinisokeria
1 1/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
4 3/4 dl kaura- tai neljän viljan hiutaleita
170 g taloussuklaata

Sulata margariini ja lisää joukkoon sokerit. Vatkaa vaahdoksi. Lisää munat ja vatkaa uudelleen vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, suola, leivinjauhe ja kaurahiutaleet keskenään, ja lisää muna-sokeri-margariinivaahtoon.

Paloittele jääkaappikylmä suklaa ja pieni se sipulileikkurilla (ei liian pieniksi). Lisää suklaapalat taikinaan varovasti käännellen. Pyörittele taikintasta haluamasi kokoisia palloja leivinpaperilla ja litistä niitä lievästi. Jätä paistaessa keksien välille tilaa, sillä ne paisuvat melko lailla. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla n. 8 min.

Pikkuleivät kulkevat oikeammin Hillary Clintonin suklaakeksit -nimellä. Thatcherin suklaapikkuleiviksi ne tekee seikka, että niiden valmistukseen on käytetty voita. Thatcher muuten sai lempinimensä Rautarouva suhtautumisestaan kommunisteihin. Mutta voista Thatcher tykkäsi!
------
Helsingin yliopiston finanssioikeuden professori Esko Linnakangas kommentoi Helsingin Sanomissa eilen (1.2.) SKP:n ja Vasemmistoliiton esittämää ansio- ja pääomaverotulojen yhteistä progessiosta, jossa henkilön kaikki tulot ja etuudet laskettaisi yhteen. Linnakankaan mielestä ajatus on toteuttamiskelvoton. Hän perustelee väitettään toteamalla, että ko. verolinja on mahdoton paitsi poliittisesti, myös sen viidakkomaisen vaikutuksen vuoksi. Lisäksi Linnakangas uumoilee, että vasemmiston esittämä malli johtaa veromenetyksiin ulkomaille valuvan pääoman vuoksi. Samaan hengenvetoo hän kuitenkin esittää, että pääomatulojen verotus voidaan (poliittisella päätöksenteolla) nostaa "korkeitaan 35 prosenttiin".

On laskettu, että veroista noin seitsemän prosenttia on progression piirissä (Olli Savela, 2010). Kymmenessä vuodessa niiden osuus verokertymästä on laskenut lähes kymmenellä prosentilla. Kokonaisveroastetta on kevennetty koko 2000-luvun ja verotuksen painopiste siirretty kunnallis- ja kulutusverotuksen piiriin. Parinkymmenen viime vuoden aikana valtion tuloveron ylintä veroprosenttia on laskettu parisenkymmentä prosenttiyksikköä. Eniten nämä veronkevennykset ovat hyödyttäneet kaikkein suurempituloisia ja varallisuuden kerryttämien tulojen saajia.

Toisin kuin Linnakangas antaa ymmärtää, progressiivinen tuloverotus ei torppaa maamme talouskasvua tai kilpailukykyä, tuhoa yksilöiden työmotivaatiota tai vähennä lainanottoa. Nämä "dynaamiset vaikutukset" ovat toistuneet oikeiston retoriikassa tämän tästä. Toisekseen jo nyt ulkomaille valuu yritysten voittoja verotta miljardeja.

Ehdotus on tietoista yhden vaihtoehdon veropolitiikkaa, jota johdonmukaisesti ovat toteuttaneet 80-luvulta lähtien niin Thatcher kuin maamme porvari- ja demarihallitukset. Viimeksi sen äänetorvena ovat toimineet Elinkeinoelämän keskusliitto ja Sampo-konserin hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos. Maksumiehiksi ovat joutuneet kaikkein alimmat tuloluokat (ihmiset) ja pienyrittäjät.

SKP tuomitsee tulo- ja varallisuuserojen kasvattamisen jyrkästi. Veropoliittiset päätökset voidaan myös poliittisin päätöksi purkaa, toisin kuin Linnakangas väittää. SKP esittää, että:
  • henkilöverotuksessa yhteenlaskettuja palkoja, yrittäjätuloja, sosiaalietuuksia ja pääomatuloja verotettava suhteessa tuloihin tai verotettavaan summan (progressio),
  • kunnallisvero muutettava progressiiviseksi (arvioitu tuotto noin kaksi mrd. euroa),
  • verotuksen alarajaa nostettava n. 1100 euroon kuukaudessa,
  • keskimääräistä suurempien tulojen verotusta on kiristettävä,
  • varallisuusvero tulee palauttaa,
  • ulkomaalaisten lähdeveroa ja verosopimuksia on arvioitava uudelleen,
  • arvonlisäveroihin ei tule tehdä korotuksia,
  • harmaa talous on vaadittava verolle ja veroparatiisit saatava kuriin,
  • rahoitusmarkkinat ja pankit asetettava on verolle,
  • varainsiirtovero otettava käyttöön,
  • työnantajien kansaneläkemaksu on palautettava ja
  • työnantajien työeläkemaksua on korotettava.
Näillä eväillä pidämme yllä oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa ja tulonjakoa sekä julkisia palveluja.

SKP:n vaaliohjelma Kenkää rahaeliitille ja Meillä keittää - SKP:n reseptejä arkeen ja ruokaan -reseptivihko ilmestynyt! Löydät ne osoitteesta www.skp.fi.

Ei kommentteja: